Urecheală la Bruxelles pentru poluarea aerului

0
188

România are timp până luni, 5 februarie, ca să prezinte Comisiei Europene măsurile pe care le ia pentru reducerea poluării aerului. Dacă acestea sunt găsite nemulțumitoare, țara noastră are toate șansele să se mai aleagă cu încă un proces în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, în condițiile în care mai sunt alte trei, dintre care două pe mediu.

Comisarul european pentru mediu, afaceri europene și pescuit, Karmenu Vella, a avut o întâlnire, pe 30 ianuarie, cu reprezentanți de rang înalt din 9 state membre, printre care și România, pentru a discuta despre calitatea aerului din aceste state.

„În cadrul acestei întâlniri, România a prezentat măsurile întreprinse și progresele înregistrate de autoritățile administrației publice locale și de cele de mediu cu privire la acțiunile realizate în vederea îmbunătățirii calității aerului și, implicit, a stării de sănătate a populației. De asemenea, România a solicitat, sub mecanismul Evaluarea implementării legislației de mediu (EIR), sprijinul Comisiei oferit prin instrumentul TAIEX P2P (Peer to Peer) în domeniul calității aerului”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

Potrivit documentului, la finalul discuțiilor, tuturor statelor participante, adică României, Cehiei, Germaniei, Spaniei, Franței, Italiei, Ungariei, Slovaciei și Regatului Unit al Marii Britanii, li s-a solicitat să transmită Comisiei, oficial, până luni, 5 februarie, detalii privind aspectele prezentate pe parcursul întâlnirii.

Pe de altă parta, varianta AFP este mult mai tranșantă, anunțând măsuri dure în cazul în care aceste state nu respectă obligațiile pe care le au.

„Singurul lucru care ar reţine Comisia să meargă în faţa Curţii este ca măsurile pe care le vor prezenta să fie suficiente pentru a-şi atinge obiectivele fără întârziere”, a declarat comisarul european Karmenu Vella, la finalul reuniunii.

Poluarea aerului este considerată a fi responsabilă pentru peste 400.000 de decese premature pe an în UE, fără a lua în calcul europenii care sunt afectaţi de boli respiratorii sau cardiovasculare. Comisia Europeană estimează că acestea costă peste 20 de miliarde de euro pe an economia blocului comunitar, precizează AFP.

Istoric vechi

În prezent, România face obiectul Cauzei 2009/2296 privind constatarea neîndeplinirii obligaţiilor consacrate de art. 13, alin. (1), coroborat cu Anexa XI și art. 23, alin. (1) din Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa (depăşirea în România a valorilor limită pentru indicatorul particule în suspensie – PM10). Cauza 2009/2296 este o procedură de infringement aflată în etapa avizului motivat suplimentar, adică ultima etapă înainte de deschiderea procesului la CJUE. Inițial, această procedură a vizat 17 zone şi aglomerări din România, pentru care s-au raportat Comisiei Europene depăşiri ale valorilor limită pentru indicatorul PM10 (n.r. – pulberi în suspensie), pentru anii 2007 şi 2008. În urma demersurilor realizate în contextul cauzei 2009/2296 și a informațiilor comunicate Comisiei, obiectul procedurii de infringement a fost restrâns de la cele 17 zone şi aglomerări la 3 aglomerări: Bucureşti, Brașov şi Iaşi.

În ultimele zile, ministrul Mediului Gabriela Gavrilescu a ținut să precizeze că lucrurile sunt destul de avansate în București, pentru elaborarea unui grafic de măsuri, dar cea mai rea situație se regăsește la Iași.

Sursa: Focus Energetic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here