Un secol de film românesc. Festivalul cinematografic de la Madrid prezintă o retrospectivă de excepție

0
141

Un secol de film românesc

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO


Embed:

Sala Cinematecii Spaniole de la Madrid a fost plină în prima seară a unui ciclu de filme românești care aduce în fața publicului 6 generații de regizori români.

Roberto Cueto, critic de film: „Dintre toate producţiile cinematografice vechi din Europa de Est, filmul românesc are, probabil, astăzi, cea mai mare recunoaştere în toată lumea, cea mai mare prezență la festivaluri și numeroase premii”.

După ce s-au obișnuit cu peliculele premiate în ultimii ani, cinefilii din Spania pot să vadă și filme realizate în perioada comunistă, când regizorii se confruntau cu o cenzură puternică.

Primele proiecții au fost „Scurtă istorie” de Ion Popescu-Gopo și „Hotel de Lux”, de Dan Pița, care a fost prezent la inaugurarea ciclului împreună cu Dorel Vișan, Mircea Diaconu și alți oameni de film din România.

Cine Dore din Madrid va proiecta, până în 29 mai, 12 filme românești realizate de-a lungul unui secol, pornind de la „Independența României” din 1912 și terminând cu „A fost sau n-a fost”, de Corneliu Porumboiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here