Un bărbat paralizat a reușit să se miște cu ajutorul unui exoschelet care citește gândurile

0
89

Un bărbat rămas paralizat în urmă cu doi ani, după ce a căzut de la înălțime, a reușit să-și miște mâinile și picioarele cu ajutorul unui exoschelet care îi citește gândurile, potrivit cercetătorilor francezi, citați de BBC.

Thibault, în vârstă de 30 de ani, a declarat că primii pași făcuți cu ajutorul costumului l-au făcut să se simtă ca „primul om pe Lună”.

Mișcările sale, în special mersul, sunt departe de a fi perfecte, iar costumul poate fi purtat doar în laborator. Totuși, oamenii de știință francezi spun că acest progres ar putea cândva să îmbunătățească calitatea vieții unor persoane.

Thibault a fost supus unei intervenții chirurgicale prin care i-au fost montate două implanturi pe suprafețe creierului care controlează mișcarea.

Vezi video aici: https://youtu.be/dRQggICqkpM

Fiecare implant conține 64 de electrozi care interpretează activitatea cerebrală și transmit instrucțiunile către un computer.

Un program software sofisticat citește undele cerebrale și le transformă în instrucțiuni pentru controlul exoscheletului.

Thibault, care nu a vrut să-și facă public numele complet, lucra ca optician în urmă cu doi ani, când a suferit o cădere de la o înălțime de 15 metri. În urma căzăturii, a fost grav rănit la coloana vertebrală și a rămas paralizat, petrecând următorii doi ani în spital. În 2017 a luat parte la testul cu exoscheletul, desfășurat de Clinatec și Universitate din Grenoble. Inițial, a testat implanturile din creier pentru a controla un personaj virtual, iar apoi a trecut la probele în costum.

Exoscheletul cântărește 65 de kilograme și trebuie ancorat de tavan pentru a reduce riscul ca Tribault să cadă în timp ce-l poartă. Nu este încă un dispozitiv pregătit să fie scos din laborator și nu restaurează toate funcțiile de mișcare.

„Acest exoschelet este departe de a oferi autonomie. Nu are încă mișcări rapide și precise de a evita o căzătură, nimeni nu poate construi în acest moment așa ceva”, a spus profesorul Alim-Louis Benabid, președintele Consiliului de administrație Clinatec.

Compania fraceză va lucra pentru a îmbunătăți tehnologia. Problema actuală este cantitatea de informație transmisă de creier pe care sistemul o poate citi și interpreta în timp real. Doar jumătate este utilizată în acest moment din cauză limitărilor tehnice, însă pe măsură ce vor utiliza computere mai puternice și sisteme de inteligență artificială mai evoluate, sistemul va evolua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here