SUA, Marea Britanie și Franța au atacat Siria. Au fost vizate unități pentru arme chimice

0
74
14 Aprilie 2018, 04:32
(actualizat 14 Aprilie 2018, 08:50)

|

Declarația lui Donald Trump

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO


Embed:

ACTUALIZARE Trei civili au fost răniți, potrivit televiziunii de stat din Siria. A fost distrus în proporție de 90% un laborator din baza militară de la Homs.

ACTUALIZARE Declarația lui Donald Trump: „Cu puțin timp în urmă am ordonat armatei americane să lanseze lovituri precise asupra obiectivelor asociate cu armele chimice ale Siriei dictatorului Bashar al Assad. O operațiune împreună cu forțele armate ale Franței și Marii Britanii”.

ACTUALIZARE 5.10. Generalul american Josepf Dunford, șeful statului major american, a anunțat că atacul, care a fost lansat la 21.00, ora Statelor Unite, s-a încheiat și că, momentan, nu este prevăzută altă operațiune. Oficiali americani au afirmat în cadrul briefing-ului de la Pentagon că aceasta este o campanie susținută, care va înceta atunci când regimul de la Damasc nu va mai folosi arme chimice.

Loviturile occidentale din zorii zilei de sâmbătă au vizat baze militare şi centre de cercetare ştiinţifică din Damasc şi împrejurimile capitalei, în cadrul operaţiunii declanşate de SUA, Marea Britanie şi Franţa, a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), transmite AFP. Ofensiva a combinat atacuri aeriene şi lansări de rachete de pe nave aflate în Marea Mediterană, conform unor surse militare citate de CNN şi preluate de EFE.

Un oficial din administraţia americană, citat de AFP, a precizat că operaţiunea vizează ţinte multiple şi este realizată cu diferite tipuri de muniţie, notând că au fost folosite şi rachete de croazieră Tomahawk.

Ministerul britanic al Apărării a anunţat sâmbătă că a lovit un „complex militar” din apropiere de Homs, în vestul Siriei.

„Contribuţia britanică la acţiunea coordonată a fost realizată cu patru avioane de vânătoare Tornado GR4 ale Royal Air Force”, a precizat ministerul, într-un comunicat.

__________________________________________________________________

„Cu puţin timp în urmă, am ordonat Forţelor Armate ale Statelor Unite să lanseze lovituri de precizie asupra obiectivelor asociate cu capacităţile de arme chimice ale dictatorului sirian Bashar al-Assad„, a spus Trump.

AFP transmite că explozii puternice s-au auzit în capitala Damasc și ar fi țintite depozite de arme chimice. Televiziunea publică siriană susține că forțele guvernamentale au răspuns „agresiunii coaliției formate din Statele Unite, Franța și Marea Britanie”.

Atacul este susținut atât de nave cât și de avioane, conform CNN, care citează oficiali americani. Avioanele nu au intrat însă în spațiul aerian al Siriei.

De la Londra, şefa guvernului britanic Theresa May a afirmat că „nu există alternativă la folosirea forţei”.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat în noaptea de vineri spre sâmbătă că ţara sa participă la operaţiunea în curs alături de SUA şi Regatul Unit, precizând că loviturile sunt „circumscrise capacităţilor regimului sirian ce permit producerea şi folosirea de arme chimice”.

„Nu putem tolera banalizarea utilizării armelor chimce”, a explicat preşedintele francez, într-un comunicat preluat de AFP.

Statele Unite acuză regimul sirian de atacul chimic care ar fi avut loc, duminica trecută, în orașul sirian Douma. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în jur de 500 de oameni au fost afectați.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here