Studiu: Urșii polari se îndreaptă spre extincție într-un ritm rapid

0
116

Urșii polari ar putea dispărea mai repede decât se estima din cauza dificultății tot mai mari de a face rost de hrană pe fondul schimbărilor climatice, conform unui studiu care oferă informații noi despre obiceiurile și metabolismul animalelor.

În cadrul studiului realizat de US Geological Survey (USGS) și Universitatea Santa Cruz din California, au fost monitorizați nouă urși polari pe o perioadă de trei ani. Cercetătorii au descoperit că animalele au un metabolism cu 50% mai rapid decât se credea. Urșii polari au nevoie de cel puțin un exemplar adult sau de trei pui de focă inelată o dată la zece zile pentru a putea trăi. În timpul studiului, cinci din cei nouă urși nu au reușit să găsească suficientă hrană, pierzând până la 20 de kilograme în decurs de zece zile.

Topirea gheții marine, principala amenințare a urșilor polari

Urșii polari au nevoie de stratul de gheață care acoperă mările pentru a vâna focile, principala sursă de hrană. Ei pândesc găurile pentru respirat pe care focile și le creează în gheață, iar la momentul potrivit le atacă. Însă topirea gheții aduce dificultăți majore în procurarea hranei.

Din cauza schimbărilor climatice, zona arctică se încălzește de două ori mai rapid decât media globală, iar stratul de gheață marină se topește într-un ritm accelerat. Urșii sunt nevoiți să consume extrem de multă energie înotând sau mergând distanțe mari în căutarea gheții rămase, sau ajung pe uscat unde caută prin gunoaie în orașele din apropiere.

Anthony Pagano, biolog la USGS și coordonator al studiului, a explicat că lipsa hranei are un efect dramatic asupra urșilor polari.

„Am fost surprinși să vedem schimbări așa mari în masa lor corporală, în timpul în care ar trebui să mănânce suficient cât să le ajungă întregul an. Acest studiu, precum și altele, sugerează că urșii polari nu mai sunt capabili să își satisfacă nevoile corpului așa cum o făceau odată.”

În ultimii ani, numărul populației de urși polari și rata de supraviețuire au scăzut drastic, iar condiția lor fizică s-a înrăutățit. Luând în considerare rezultatele noului studiu, oamenii de știință sugerează că urșii polari sunt într-un pericol mult mai mare decât se credea până acum.

Sursa: Green Report

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here