Sonda japoneză Hayabusa2 a eliberat un robot cu misiunea de a explora asteroidul Ryugu

0
141

Sonda japoneză Hayabusa2 fără echipaj uman a eliberat deasupra unui asteroid numit Ryugu o capsulă de dimensiuni mici, ce transportă un robot de circa 15 centimetri, a confirmat joi agenţia spaţială din Japonia, citată de DPA.

Capsula MINERVAII2 a fost eliberată la o distanţă circa un kilometru de suprafaţa asteroidului. Aceasta va orbita Ryugu de opt ori în următoarele cinci zile, apoi va elibera robotul pe suprafaţa asteroidului, a indicat Agenţia de Explorare Aerospaţială din Japonia (JAXA).

Ryugu este un asteroid străvechi, în formă de diamant, aflat la 340 de milioane de kilometri de Terra, care datează de la începuturile sistemului nostru solar.

Obiectivul Hayabusa2 este de a colecta mostre de materie de la suprafaţa şi din straturile superficiale ale subsolului acestui asteroid care conţine, conform oamenilor de ştiinţă, carbon şi apă. Analiza acestor mostre va determina ce fel de materii organice au fost prezente încă de la începuturile sistemului nostru solar.

Hayabusa2 a asolizat prima oară pe Ryugu în luna februarie şi iniţial a colectat eşantioane de sol de la suprafaţa corpului ceresc. Ulterior, s-a reuşit colectarea unor mostre de substrat de pe asteroid, o premieră în domeniul ştiinţei.

Aventura Hayabusa2 a început la 3 decembrie 2014. Sonda a fost lansată de la Centrul Spaţial Tanegashima din sudul Japoniei şi a parcurs 3,2 miliarde de kilometri până a ajuns la destinaţia finală. În iunie 2018, după trei ani şi zece luni, ea s-a stabilizat în cele din urmă la 20 de kilometri de Ryugu.

Sonda este programată să revină pe Pământ la sfârşitul anului 2020 cu eşantioanele recoltate de pe asteroid.

Hayabusa2, al cărei nume în japoneză înseamnă „şoim călător”, este foarte asemănătoare cu sonda Hayabusa ce a fost lansată în 2003 spre un alt asteroid, însă dispune de o tehnologie mai performantă.

Hayabusa2 nu este singura misiune care are ca obiectiv recoltarea de eşantioane din materia asteroizilor. Sonda OSIRIS-REx, aparţinând NASA, s-a plasat de la 31 decembrie pe orbita asteroidului Bennu, cu o compoziţie bogată în carbon, similară lui Ryugu. Conform programului misiunii OSIRIS-REx, recoltarea de materiale de pe asteroid va avea loc la jumătatea anului 2020, iar acestea vor ajunge pe Pământ în septembrie 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here