Senat: Raportul la proiectul privind finanţarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, adoptat de comisiile de specialitate

0
171

Comisia juridică şi cea pentru administraţie publică din Senat au dat, miercuri, raport comun de admitere a proiectului legislativ privind finanţarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unităţilor subordonate şi în mod implicit abrogarea legii în vigoare.

Raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi.

Prin proiectul iniţiat de Guvern se propune abrogarea Legii nr.48/2012 privind finanţarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unităţilor subordonate şi înlocuirea acesteia cu o nouă lege, ca urmare a apariţiei unor reglementări separate de legea-cadru, dar şi a apariţiei altor surse de venituri pe care le realizează unităţile penitenciare care nu îşi găsesc reglementarea în actuala legislaţie.

„Scopul final al acestui proiect este acela ca persoanele deţinute, acolo unde regimul de detenţie permite, să fie antrenate în activităţi care aduc venituri la bugetul Administraţiei Penitenciarelor, având ca efect degrevarea bugetului ANP de o parte din banii alocaţi de la bugetul stat, dar şi de a pregăti persoana condamnată pentru momentul când va fi pusă în libertate, cu scop educativ şi de reintegrare în societate”, a declarat Sofia Mariana Moţ, secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Potrivit acesteia, persoanele aflate în detenţie pot presta diferite activităţi atât în unităţile penitenciare, cât şi în afara acestora, în condiţiile stabilite de lege, realizând diferite tipuri de venituri.

„Mai pot exista venituri obţinute de unităţile penitenciare prin prestările de servicii pe care acestea le realizează, cum ar fi prestări de servicii în transport, venituri din chirii, din arenzi etc., iar aceste venituri trebuie evidenţiate şi folosite într-un cadrul legislativ corespunzător”, a subliniat oficialul MJ.

Conform prevederilor Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, penitenciarele, penitenciarele pentru tineri, cele pentru femei, centrele educative şi cele de detenţie pot realiza venituri proprii din munca persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Senatul este prima Cameră sesizată. AGERPRES/(A, AS – autor: Sorin Peneş, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here