Protocol de colaborare între E.ON România şi CERT-RO pentru creşterea securităţii cibernetice a reţelelor de electricitate

0
232

E.ON România şi Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) au semnat un protocol de colaborare care are ca principal scop schimbul de informaţii în domeniul securităţii cibernetice.

Potrivit unui comunicat de presă al distribuitorului de gaze şi electricitate, protocolul dintre cele două entităţi vizează şi susţinerea campaniilor privind conştientizarea riscurilor din domeniul securităţii cibernetice, precum şi facilitarea schimbului de experienţă între specialişti.

‘Luăm foarte în serios riscurile asociate unor incidente sau atacuri cibernetice. Sistemele digitale din reţelele noastre de distribuţie a energiei electrice pot fi ţinta unor astfel de atacuri cu consecinţe potenţiale deosebit de serioase asupra securităţii furnizării, precum şi cu pagube însemnate pentru companie. Totodată, suntem conştienţi de obligaţiile care ne revin în privinţa protejării sistemelor energetice care oferă servicii esenţiale, precum şi a datelor colectate şi administrate’, declară Frank Hajdinjak, CEO E.ON România.

Prin intermediul protocolului încheiat cu E.ON, CERT-RO îşi extinde reţeaua de parteneri din sectorul energetic, în contextul transpunerii în legislaţia naţională a Directivei privind adoptarea de măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi a sistemelor informatice în Uniunea Europeană (Directiva NIS). Astfel, legea de transpunere va impune măsuri minime de securitate şi cerinţe de notificare operatorilor de servicii din mai multe sectoare esenţiale: energie, transporturi, utilităţi, sistemul bancar, sănătate, pieţe financiare şi infrastructuri digitale.

Specialiştii susţin că, odată cu creşterea rolului tehnologiilor digitale în infrastructura energetică, riscurile cele mai mari la adresa sistemelor sunt reprezentate de atacurile cibernetice. Studiile de piaţă arată că, în cea de-a doua jumătate a anului trecut, cel mai mare număr de atacuri cibernetice a avut loc împotriva organizaţiilor din domeniul energiei şi a integratorilor de sisteme industriale de control.

Grupul german E.ON a intrat în România în anul 2005, când a preluat fostele societăţi de stat din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice. Companiile din structura grupului operează o reţea de distribuţie a gazelor naturale în lungime de peste 22.000 km, respectiv o reţea de distribuţie a energiei electrice de peste 81.000 km şi deservesc circa 3,1 milioane de clienţi din 20 de judeţe (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău). De la intrarea pe piaţa locală, E.ON a investit circa 1,5 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat 1,9 miliarde de euro sub formă de impozite şi taxe.

CERT-RO este punct unic de contact la nivel naţional pentru prevenirea, analiza, identificarea şi reacţia la incidente de securitate cibernetică din spaţiul cibernetic românesc, dar şi în relaţia şi comunicarea cu instituţii similare de pe teritoriul Uniunii Europene. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here