Pagina de istorie: Revoluția de catifea care a învins tancurile comuniste

0
16

Revoluția de catifea din Cehoslovacia a fost punctul final al unei îndelungi mișcări de contestare a comunismului și, totodată, punctul zero al democrației pentru cehi și slovaci. Originile Revoluției de Catifea pot fi căutate în Primăvara de la Praga din 1968, o încercare de liberalizare a comunismului din Cehoslovacia, strivită sub șenilele tancurilor trimise de țările care făceau parte din Pactul de la Varșovia să restaureze marxism-leninismul în această țară. România a fost singura țară socialistă care s-a solidarizat cu Cehoslovacia în acel an.

Primăvăra de la Praga a dispărut ca urmare a invaziei conduse de URSS, însă cehii și slovacii au păstrat viu gustul libertății. Un deceniu mai târziu, mugurii speranței au înflorit din nou, iar intelectualii cehi și slovaci au denunțat arestarea membrilor trupei Plastic People of the Universe, în 1977. Protestul intelectualilor avea să ducă la închegarea unei mișcări civice și politice, numită Charta 1977. Membrii ei protestau împotriva abuzurilor comuniștilor și cereau reformarea sistemului totalitar care guverna Cehoslovacia.

Printre liderii contestatarilor dn 1977 se număra și un oarecare dramaturg care participase și la evenimentele din 1968. Numele său era Vaclav Havel. Acesta era unul dintre admiratorii lui Mahatma Ghandi, liderul politic care a condus lupta pentru independența Indiei.

Vaclav Havel a promovat rezistența nonviolentă față de abuzurile comuniștilor. El însuși a fost victima acestor abuzuri, pentru că, din cauza convingerilor sale politice, a fost nevoit să presteze diferite munci necalificate, pentru a-și câștiga traiul, după ce a intrat în atenția aparatului de represiune ca urmare a participării sale la Charta 1977. Vaclav Havel nu s-a lăsat descurajat, cu atât mai mult cu cât noul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, promova idei precum glasnost și perestroika, asemănătoare cu aspirațiile cehilor și slovacilor din 1968.

În anul 1989, întreg eșafodajul comunist a început să se clatine. În 16 noiembrie 1989, la Bratislava, studenții slovaci s-au ridicat împotriva comunismului. O zi mai târziu li s-au alăturat și praghezii. Împotriva comunismului nu luptau doar studenții, ci și lideri ai Primăverii de la Praga din 1968, precum și intelectualii care semnaseră Charta 1977. Era începutul Revoluției de Catifea.

Două zile mai târziu, existau deja două formațiuni care se opuneau comuniștilor: Forumul Civic în Cehia și Publicul Împotriva Violenței în Slovacia. Apariția acestor formațiuni a fost semnalul unor demonstrații care s-au extins rapid în toată Cehoslovacia. În 24 noiembrie, secretarul general al partidului Comunist Cehoslovac, Milos Jakes, a demisionat. Revoluția de Catifea era victorioasă.

Până la finalul anului veteranul Primăverii de la Praga din 1968, slovacul Alexander Dubcek, devenea președinte al Parlamentului federal, iar cehul Vaclav Havel devenea primul președinte necomunist al Cehoslovaciei din ultimele decenii. Revoluția de Catifea a marcat victoria democrației, dar și sfârșitul Cehoslovaciei, stat federal care s-a dizolvat în 31 decembrie 1992, în ciuda eforturilor lui Vaclav Havel, care ar fi dorit păstrarea federației așezate pe baze noi.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

LĂSAȚI UN MESAJ