Nicolicea: Excluderea condamnaţilor pentru corupţie şi a recidiviştilor de la măsuri alternative la detenţie – prevăzută având în vedere opinia publică

0
166

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat, miercuri, că în proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate s-a introdus excepţia ca persoanele condamnate pentru corupţie şi recidiviştii să nu beneficieze de acestea ţinând cont de opinia publică.

„În primul rând, nu am dat înapoi, formularea este tendenţioasă. Amendamentele au fost propuse, aşa cum am spus data trecută, nu am dat un vot final, urmând să facem ajustări pe parcurs, ceea ce s-a şi întâmplat”, a spus Nicolicea, întrebat de ce PSD a dat înapoi şi s-a răzgândit în privinţa prevederii potrivit căreia persoanele condamnate pentru fapte de corupţie puteau beneficia de măsurile alternative.

El a adăugat că opinia publică nu doreşte ca persoanele condamnate pentru infracţiuni de luare dare de mită, de trafic de influenţă să beneficieze de arestul la domiciliu.

„Opinia publică nu doreşte aşa ceva. Nu este vorba de nicio presiune. Orice este trecut într-o lege e legal. Abuzul în serviciu nu este faptă de corupţie. Faptele de corupţie sunt doar cele trecute acolo. Constatând că o astfel de măsură nu este acceptată de opinia publică, ţii cont de opinia publică”, a explicat Nicolicea.

Potrivit acestuia, „toată lumea trebuie să înţeleagă că aceste măsuri alternative sunt dispuse de un judecător care poate să le dispună sau să nu le dispună”. „Să nu se înţeleagă că toată lumea beneficiază de această măsură”, a completat Nicolicea.

El a precizat că, până va intra legea în vigoare, se va face o rectificare bugetară în care vor fi prevăzute sursele de finanţare pentru aplicarea acestui proiect. „După ce vom prevedea sursele, ministerul va cumpăra brăţări, ministerul va organiza concurs de angajare a mai multor persoane şi încet, încet orice lege devine aplicabilă”, a menţionat deputatul.

Eugen Nicolicea a spus că în şedinţa de lunea viitoare va fi dat votul asupra raportului la acest proiect de lege.

Deputaţii din Comisia juridică au revenit, miercuri, asupra amendamentelor adoptate în şedinţa precedentă la proiectul privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, stabilind că nici persoanele condamnate pentru fapte de corupţie – pentru luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă – şi cele aflate în stare de recidivă nu pot beneficia de detenţie la domiciliu sau în zilele de sâmbătă şi duminică.

Potrivit unui amendament depus de PSD şi adoptat de comisie, măsura nu se aplică în cazul persoanelor condamnate pentru infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei; pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la articolele 289 – 291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal sau pentru infracţiunile prevăzute la articolele 254 – 257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României (vechiul cod penal), precum şi persoanelor aflate în stare de recidivă.

Iniţial, comisia eliminase din proiect, la propunerea PSD, prevederea că măsurile alternative nu se pot aplica pentru condamnările pentru infracţiuni de serviciu, de corupţie sau cele conexe infracţiunilor de corupţie, cât şi persoanelor aflate în stare de recidivă.

Conform prevederilor adoptate de Comisia juridică, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executării pedepsei, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

Judecătorul de supraveghere a executării pedepsei poate dispune una dintre măsurile alternative pentru persoanele condamnate care au efectuat fracţia de 1/5 din pedeapsă necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie, membrii comisiei urmând să decidă săptămâna viitoare dacă este vorba de persoane condamnate la pedepse până la 5 ani sau până la 3 ori 4 ani.

Membrii comisiei au mai decis că măsurile alternative nu pot fi dispuse în cazul deţinuţilor care au săvârşit abateri disciplinare.

Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt: executarea la domiciliu a pedepsei, executarea fracţionată a pedepsei privative de libertate în timpul săptămânii la domiciliu şi în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat pentru această măsură de executare, precum şi executarea pedepsei în regim mixt, la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii în echivalent. AGERPRES/(A, AS – autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here