Moscova minimalizează efectele atacului din Siria. Ședință extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU, la cererea Rusiei

0
134

Suntem amenințați, președintele Putin a fost insultat – sunt reacțiile la cald venite de la oficialii ruși, imediat după lansarea atacului din Siria. De asemenea, Moscova avertizează că vor fi consecințe, dar ține să sublinieze că nu se va angaja într-o confruntare militară cu occidentul în Rusia. Liviu Iurea, corespondentul TVR în capitala Federației Ruse, transmite pentru Telejurnal.

14 Aprilie 2018, 09:46
(actualizat 14 Aprilie 2018, 18:51)

|

Rusia minimizează efectele atacului din Siria. Liviu Iurea relatează la Telejurnal

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO


Embed:

ACTUALIZARE Rusia propune un proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU de condamnare a ‘agresiunii’ împotriva Siriei de către SUA şi aliaţii lor cu încălcarea dreptului internaţional şi a Cartei ONU’.

ACTUALIZARE Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgenţă, sâmbătă, de la ora 15.00 GMT, la cererea Rusiei, după loviturile aeriene întreprinse de aliați împotriva regimului din Siria, transmite AFP.

ACTUALIZARE Rusia va fi mai vocală, în seara asta are de gând să convoce de urgență o nouă reuniune a Consiliului de Securitate, tocmai pentru a condamna agresiunea Statelor Unite și a aliaților săi asupra poporului sirian, a transmis Liviu Iurea, de la Moscova. Reprezentantul ministerului apărării susține că din cele 103 de rachete lansate în atacul de astă noapte, 71 au fost anihilate de sistemele de apărare antiaeriană siriană.

ACTUALIZARE Liviu Iurea transmite de la Moscova: Chiar acum 25 de minute Kremlinul a publicat un comunicat oficial din partea președintelui Vladimir Putin. În declarație se spune că Statele Unite și aliații săi au atacat obiective militare și civile din Siria, încălcând statutul ONU și dreptul internațional, fără a avea aprobarea Consiliului de Securitate. Putin vorbește despre „un act de agresiune împotriva unui stat suveran care se află în linia I a luptei împotriva terorismului”. Șeful statului rus mai spune că Statele Unite, prin acțiunile lor, înrăutățesc și mai mult catastrofa umanitară din Siria, aduc suferință poporului sirian și provoacă un nou val de refugiați. Vladimir Putin a mai spus că Rusia va convoca de urgență o ședință extraordinară a Consiliului de securitate ONU pentru a condamnda acțiunile Statelor Unite și ale aliaților lor. Ministerul apărării a arătat care au fost țintele atacului și a spus că, în proporție de trei sferturi, rachetele au fost anihilate de sistemul de apărare antiaeriană siriană, care sunt de proveniență sovietică, deci vechi de peste 30 de ani. Ministerul rus al apărării vrea să demonstreze că tehnica sovietică încă își face treaba și că încă nu au fost puse în funcțiune noile sisteme pe care le are Rusia în Siria.

ACTUALIZARE Statele Unite şi aliaţii lor au lansat peste 100 de rachete asupra Siriei, iar ”un număr semnificativ” dintre ele au fost interceptate de forţele siriene, a transmis sâmbătă Ministerul Apărării rus, citat de AFP. „Peste 100 de rachete de croazieră şi rachete aer-sol au fost lansate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa de pe mare şi din aer asupra unor obiective siriene militare şi civile”, a precizat ministerul într-un comunicat citat de agenţia oficială de presă RIA Novosti. „Un număr semnificativ” dintre aceste rachete au fost doborâte de apărarea aeriană siriană, a adăugat Ministerul Apărării rus.

Liviu Iurea transmite de la Moscova: Primele comentarii și reacții au venit pe linia Parlamentului rus. Viktor Bondarev, președintele Comitetului pentru apărare și securitate din Consiliul Federației, susține că acțiunile de azi dimineață necesită măsuri ferme, dar bine gândite, atât din partea Moscovei, cât și a comunității internaționale. Bondarev spunea că Rusia nu se va lăsa atrasă într-un război cu Statele Unite, pe teritoriul Siriei. Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, afirma: „La început, poporul sirian a fost testat cu primăvara arabă, apoi cu organizația Statul Islamic, iar acum, cu rachete inteligente. Asupra capitalei care încearcă de mulți ani să facă față agresiunii teroriste au fost lansate atacuri și din partea Statelor Unite”. Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, declară, că Statele Unite, care dețin cel mai  mare arsenal de arme chimice, nu au dreptul moral să vină cu acuzații la adresa altor țări. „Asemenea acțiuni din partea Statelor Unite, care îl insultă pe președintele Putin, sunt inacceptabile”, mai spune Anatoli Antonov. Probabil că veți întreba de ce Rusia nu a doborât nicio rachetă americană, așa cum a promis. Ministerul Apărării de la Moscova a venit deja cu precizări și spune că nicio rachetă de croazieră, lansată de Statele Unite, nu a intrat în zonele de responsabilitate ale sistemelor de apărare antiaeriană pe care Rusia le are. (…) Se pare că rușii au știut de atac cu câteva zile. În presa rusă deja au apărut comentarii că regimul sirian a știut de atac, a știut și unde vor fi țintele și și-a evacuat efectivele militare. Anul trecut, în luna aprilie, rușii au fost avertizați de atac cu 90 de minute înainte și au avut timp să se evacueze din acel aeroport. Ieri, ministerul apărării de la Moscova spunea că există un canal de legătură cu Statele Unite, probabil că a fost folosit și azi noapte.

Articole pe aceeaşi temă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here