Modificări la modificări pentru lemn de foc

0
118

Autoritățile de profil iau tot mai mult în calcul modificarea unei modificări aduse Codului silvic anul trecut, prin care s-a vrut asigurarea cu lemn de foc a populației. S-a ajuns la concluzia că noile prevederi mai mult încurcă decât să conducă la atingerea scopului, pentru că Romsilva, administratorul pădurilor statului, nu dispune de baza tehnică și personal suficient pentru acest lucru. Noul secretar de stat din Ministerul Apelor și Pădurilor, Ilie Covrig, a prezentat această opțiune deputaților din Comisia pentru Agricultură.

„Modificarea articolului 59 din Codul silvic este prioritatea zero, pentru asigurarea lemnului de foc pentru populație”, a declarat Ilie Covrig, noul secretar de stat din Ministerul Apelor și Pădurilor la reuniunea pe care a avut-o cu deputații din Comisia pentru Agricultură, cu ocazia prezentării situației privind fondul forestier național. Potrivit demnitarului, la elaborarea acestei prevederi legislative nu s-a ținut seama de faptul că administratorii de pădure nu au posibilitatea de punere în practică. „Până la modificarea acestui articol, Romsilva exploata 1,7 milioane mc de masă lemnoasă, iar acum a ajuns la 5 milioane mc. Pentru aplicarea legii în forma sa actuală, nu există suficiente utilaje, depozite și mai ales personal”, a susținut oficialul. „În aceste condiții, nici nu s-a asigurat lemnul de foc”, a completat Ilie Covrig, secretar de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor.

Neajunsuri

Modificările aduse legislației privind activitatea forestieră, în special cea referitoare la paza pădurilor, dar mai ales înăsprirea sancțiunilor, au acutizat criza lemnului pentru foc. La acea vreme, legislația a avut în vedere diminuarea și chiar stoparea tăierilor ilegale, dar și asigurarea transparenței licitațiilor organizate pentru exploatarea masei lemnoase din fondul forestier de stat. Tăierile ilegale s-au diminuat semnificativ, dar legislația a avut ca rezultat și reducerea pe măsură a lemnului de foc la care are acces populația, pentru că mult provenea din tăierile ilegale. Consecința a fost creșterea extraordonară a prețului de comercializare a lemnului, în condițiile în care 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemne. Situația se înregistrează din toamna anului 2016. De remarcat, lemnul pentru foc nu a lipsit, doar prețul a devenit aproape prohibitiv.

Pentru rezolvarea situației, Codul silvic a fost modificat în vara anului trecut, astfel încât populația să beneficieze de lemn pentru foc din fond forestier proprietate publică, la preț minimal. Prin Legea nr. 175/2017 de completare și modificare a Codului silvic, Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva, administratorul pădurilor de stat, și administrațiile locale, care dețin fond forestier, au obligația de a pune la dispoziția populației tot lemnul de foc posibil. Iar ca să nu se piardă nimic, exploatarea masei lemnoase se face de către administrator, cu resurse proprii sau prin firme care asigură astfel de servicii.

Măsurile au dus la un adevărat blocaj, cu concesințe tocmai în aprovizionare cu lemn a populației. Pe de o parte, Romsilva, de exemplu, nu dispune de suficient personal și dotare tehnică pentru explotarea masei lemnoase care să producă lemn pentru foc. A apelat la licitații pentru contractarea de servicii de exploatare, numai că firmele nu au răspuns apelurilor. Societățile care activează în acest domeniu erau obișnuite să liciteze masa lemnoasă pe picior, să exploateze, iar de lemnul rezultat să dispună cum dorește. Noua formulă, în care ar asigura doar serviciile, le nemulțumește.

Pe de altă parte, și modul în care sunt satisfăcute cererile de lemn de foc din pădurile de stat s-a dovedit a fi neviabil, ducând la un alt blocaj în explotarea pădurii pentru asigurarea lemnului de foc.

Sursa:

Focus Energetic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here