Liderii PSD se reunesc în prima ședință de comitet executiv. Discuții despre restructurarea guvernului

Liderii PSD se reunesc, astăzi, în prima şedinţă din acest an. Membrii Comitetului Executiv Naţional ar putea stabili noul ministru al Apelor și Pădurilor, în locul Doinei Pană, care a demisionat săptămâna trecută. Pe de altă parte, liderii vor profita de această ședință pentru a mai discuta despre restructurarea Guvernului, convocarea unui congres extraordinar şi modificarea statutului PSD. Andreea Dumitrescu este la sediul PSD și are mai multe informații.

08 Ianuarie 2018, 11:05
(actualizat 08 Ianuarie 2018, 12:41)

|

Planurile PSD

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO


Embed:

Demisia Doinei Pană este doar pretextul care a declanșat organizarea acestui comitet executiv, a transmis Andreea Dumitrescu pentru 1matinal. Se va discuta și despre o eventuală înlocuire a Doinei Pană la Ministerul Apelor și Pădurilor, dar discuțiile vor fi mult mai ample, pentru că se ia în calcul restructurarea guvernului. Ar putea fi comasate mai multe ministere, însă nu toți social-democrații văd această restructurare în același fel. Se vorbește inclusiv despre comasarea Ministerului Economiei cu cel al Finanțelor, dar nu mulți sunt de acord cu această variantă, deși Ministeru Economiei ar putea rămâne fără o parte din companiile de care se ocupă, în momentul în care se va crea acel fond suveran de investiții, care este o prioritate a social-democraților. Se vorbește, de asemenea, despre comasarea Ministerului Mediului cu cel al Apelor și Pădurilor, ceea ce ar face ca înlocuirea Doinei Pană să nu mai fie necesară. Se discută și despre trecerea Ministerului pentru Mediul de Afaceri în subordonea Ministerului Economiei, trecerea Cercetării la Ministerul Învățământului, dar și trecerea Ministerului Dialogului Social la Ministerul Muncii. Se ia în calcul inclusiv desființarea Ministerului Turismului și organizarea unui departament în cadrul Ministerului Dezvoltării pentru acest domeniu.

Se discută și despre remanieri. Potrivit informațiilor noastre, și aici părerile sunt divizate, pentru că membri ai PSD ar vedea remaniați miniștri care sunt apropiați de Liviu Dragnea. Premierul Mihai Tudose și-ar dori îndepărtarea mai multor miniștri, fie că sunt ineficienți, fie că sunt apropiați ai președintelui partidului. Se vehiculează mai multe nume, de la ministrul de Interne Carmen Dan, până la cel al Sănătății Florian Bodog, sau Liviu Pop, de la Educație. Nu sunt excluse și alte remanieri. De cealaltă parte, Liviu Dragmea și-ar dori o remaniere a vicepremierului Marcel Ciolacu, din cauza apropierii sale de premierul Mihai Tudose, dar și a ministrului Culturii Lucian Romașcanu.

Se va discuta inclusiv despre un congres extraordinar, în care s-ar vorbi despre modificarea statutului. S-ar vorbi despre eliminarea unui articol care presupune suspendarea din funcție a membrilor de partid care au probleme penale, care sunt anchetați. Articolul ar fi modificat în așa fel încât suspendarea să apară abia după ce o persoană ar fi condamnată definitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *