Lege nouă pentru colectarea gunoaielor

0
316

Ministerul Mediului a pregătit o serie de modificări la Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, prin care să se ajungă la organizarea sistemelor de colectare selectivă a deșeurilor. Totul se face prin ordonanță de urgență pentru că sistemul de colectare selectivă este ca și inexistent în România. Nota de fundamentare a actului normativ precizează că modificările și completările se fac pentru aplicarea instrumentului economic „plăteşte pentru cât arunci”, introdus în legislație în 2016.

„Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să asigure colectarea separată pentru cel puţin deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deșeurile municipale”, se arată în proiectul de OUG supus dezbaterii publice de către Ministerul Mediului. Legislația în domeniu de până acum nu a avut precizări atât de exacte, autoritățile centrale ferindu-se să reglementeze situația, ce ține de activitatea primăriilor.

Mai mult, autoritățile locale sunt obligate să aplice instrimentul economic „plătește pentru cât arunci”, „oferind cetățeanului posibilitatea de a alege din cel puțin două variante de tarife distincte pentru gestionarea deșeurile municipale, respectiv pentru gestionarea deșeurilor reziduale”, precizează actul normativ. Tarifele se vor fundamenta pe cel puțin unul dintre elemente: volum, frecvența de colectare, greutate sau utilizarea de saci de colectare personalizați.

Costurile nete de colectare separată, transport, sortare și după caz alte operații de tratare a deșeurilor de ambalaje, de colectare separată a DEEE-urilor, a bateriilor și acumulatorilor, care se regăsesc în deșeurile municipale se suportă de către operatorii economici supuși regimului de răspundere extinsă a producătorului prin persoanele juridice autorizate pentru operarea sistemelor colective de îndeplinire a obligațiilor în regimul de răspundere extinsă a producătorului.

Prin actul normativ se impun noi termene pentru realizarea sistemului de colectare selectivă. Astfel, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să atingă, până la 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală generată, cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere sau, după caz, din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din gospodării.

Autoritățile locale care au delegat serviciul de salubritate prin contracte încheiate înainte de apariția acestor prevederi vor lua măsuri ca, în termen de 6 luni, să se conformeze noilor prevederi. Sancțiunea este nulitatea contractului.

Molozul contabilizat

Proiectul de OUG atinge un capitol neatisn până acum – deșeurile din construcții, în special cele rezultate din investițiile persoanelor fizice. De mau mult timp, este o adevărată afacere să construiești cartiere întregi de blocuri pe persoană fizică. În aceste condiții, obligațiile de mediu, dar și fiscale, sunt mult mai laxe decât în cazul persoanelor juridice.

De aceea, noul act normativ arată că „titularii pe numele cărora au fost emise autorizaţii de construcţie şi/sau desfiinţări au obligaţia să gestioneze deşeurile din construcţii şi desfiinţări astfel încât să atingă progresiv, până la 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de rambleiere care utilizează deşeuri pentru a înlocui alte materiale, de minimum 70% din masa cantităţilor de deşeuri nepericuloase provenite din activităţi de construcţie şi desfiinţări”.

Sursa: Focus Energetic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here