Laura Codruta Kovesi: Protocolul intre DNA si SRI nu a dat drepturi in plus celor doua institutii

0
83


Ea a adaugat ca sunt si alte institutii din sistemul judiciar care au incheiat protocoale cu SRI.

„Acest protocol prevede obligatiile legale pe care atat Parchetele, cat si Serviciul Roman de Informatii, le au prevazute in legile enumerate in preambulul protocolului. Daca observam acest preambul, vedem ca protocolul se bazeaza pe Constitutia Romanei, pe Codul de procedura penala, pe un numar de 16 acte normative si noua hotarari ale CSAT. Acest protocol nu a dat drepturi in plus celor doua institutii, iar tot ceea ce este scris in protocol sunt obligatii legale, prevazute in lege. Prin acest protocol doar s-a creat o procedura unitara pentru ca toata lumea sa lucreze in acelasi fel. Aplicarea legii se facea diferit si, de aceea, s-a simtit nevoia armonizarii procedurilor. Acesta este motivul pentru care nu doar Ministerul Public a incheiat un protocol cu Serviciul Roman de Informatii, ci sunt si alte institutii din sistemul judiciar care au incheiat protocoale cu SRI”, a declarat, pentru AGERPRES, Laura Codruta Kovesi.

Sefa DNA a precizat protocolul a fost emis pentru a reglementa colaborarea dintre SRI si parchete in baza hotararii CSAT.

„Am sa va dau un exemplu: Codul de procedura penala prevedea in anul 2009, atunci cand s-a incheiat acest protocol, ca procurorul punea in aplicare autorizatiile de interceptare. Prin o hotarare a CSAT, SRI a fost desemnat ca autoritate nationala unica in materia interceptarilor. Cum facea procurorul efectiv aceasta punere in aplicare a autorizatie daca nu exista acel procuror? Cum i se adresa SRI? Pe cine contacta? Care era circuitul? Ce e intampla atunci cand erau situatii de urgenta si putea sa aiba loc o prindere in flagrant in 4 ore sau in 5 ore? Cine primea rezultatul? In cat timp primea rezultatul acestor activitati de la SRI? Iata ca sunt intrebari la care protocolul a venit si a dat raspunsuri. Mai mult decat atat, toata procedura de cooperare institutionala s-a facut in scris. In acest fel se putea verifica oricand cine a cerut, ce a cerut si daca s-a respectat legea sau nu”, a spus Kovesi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here