Greenpeace România, DeClic și Agent Green cer demisia ministrului Apelor și Pădurilor și organizează un prostest pe 3 Noiembrie

0
126

Activiştii de mediu din cadrul organizaţiilor Greenpeace România, DeClic şi Agent Green anunţă organizarea Marşului pentru Păduri, în data de 3 noiembrie, pentru a atrage atenţia asupra distrugerii pădurilor din România, precum şi pentru a cere demisia ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

„Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Naţional arată că tăierile ilegale au loc într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanţi dezgoliţi, inundaţii dezastruoase, zone deşertificate, comunităţi divizate şi expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România! Dacă lucrurile continuă aşa, în câţiva ani vom avea o Românie fără păduri, fără aer curat şi patrimoniu natural. Cele mai vaste păduri virgine din Europa şi speciile rare cu care am convieţuit până acum vor dispărea dacă interesele meschine şi goana după profit imediat prevalează. Asaltul asupra zonelor împădurite alimentează anual piaţa neagră şi fenomenul corupţiei cu miliarde de lei smulse din moştenirea noastră comună. Aceste câştiguri murdare nasc violenţă, dezbină comunităţi şi plantează neîncredere în ţesutul social”, avertizează cele trei organizaţii, într-un comunicat de presă, transmis vineri AGERPRES.

Protestul din data de 3 noiembrie va avea loc începând cu ora 18:00, pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Kogălniceanu – Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Pe lista revendicărilor solicitate de către protestatari se află: monitorizarea prin satelit a pădurilor României, registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din reţeaua rutieră, la gatere şi la depozite de lemn.

De asemenea, în viziunea activiştilor de mediu, automatizarea controlului silvic poate elimina o mare parte din mecanismele corupţiei şi ar destructura reţele infracţionale care s-au infiltrat adânc în societatea românească.

„Din codrii care acopereau cândva peste 80% din teritoriul României au mai rămas doar frânturi, dar chiar şi aşa tot mai găzduim două treimi din pădurile virgine ale Europei şi cele mai numeroase populaţii de urşi, lupi, râşi şi alte animale încă nedispărute de pe continent. În loc să fie protejate, le este distrus habitatul prin exploatări abuzive, iar politicienii votează pentru vânarea lor. Cerem demisia ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş! Ministrul Pădurilor trebuie să răspundă pentru incapacitatea sa de a opri distrugerea pădurilor României şi pentru lipsa de voinţă în implementarea unui sistem automat de protecţie. Amânarea repetată a îmbunătăţirii SUMAL îl face complice la dezastrul ecologic şi la furtul din bunul public. Vrem ca revendicările de mai sus să fie priorităţi zero pentru orice nou ministru al Pădurilor. Pentru că nu mai avem nicio aşteptare de la autorităţile actuale. Au trecut patru ani de la ultimul nostru marş pentru păduri. Când ne-am unit vocile în 2015, am reuşit să obţinem măsuri legislative prin care am oprit camioane cu lemn ilegal, am impus operaţionalizarea primei versiuni a SUMAL, am documentat şi introdus zeci de mii de hectare în Catalogul Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine, am salvat sanctuare naturale în pericol şi am pus reflectorul pe tăierile ilegale din judeţele cele mai afectate de mafia lemnului”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit Greenpeace România, un studiu recent arată că România încă mai deţine 526.000 de hectare de păduri potenţial primare şi seculare.

„S-au scurs ani buni în care Ministerul Apelor şi Pădurilor a tot promis în van îmbunătăţirea SUMAL, singura soluţie eficientă şi incoruptibilă pentru combaterea tăierilor ilegale. SUMAL este o bază de date integrată care, atunci când funcţionează cum trebuie, conţine informaţii esenţiale din domeniul silvic: ce se taie din păduri, unde se taie sau urmează să se taie, unde pleacă lemnul, cine îl depozitează şi comercializează. La acest sistem sunt conectaţi obligatoriu toţi actorii din domeniu, de la administratori de păduri (de stat şi privaţi), organisme de control şi operatori economici, până la simplul cetăţean interesat de soarta pădurilor. SUMAL a apărut în discuţie în 2008. Unsprezece ani mai târziu, încă nu avem un sistem funcţional care să verifice circuitul lemnului pe piaţă. Actuala versiune a fost lăsată fără mentenanţă şi se află în pragul colapsului (o spun atât Gărzile Forestiere, cât şi proprietarii de păduri sau agenţii economici), iar termenele de finalizare pentru SUMAL 2.0 sunt amânate de la an la an fără nicio justificare. Ultimul comunicat de presă al Ministerului Apelor şi Pădurilor ne transmite în bătaie de joc că au cumpărat o dronă şi un dispozitiv GPS pentru a urmări tăieri ilegale pe o suprafaţă de 6,5 milioane de hectare de pădure”, notează protestatarii.

La finele lunii septembrie, Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) preciza, într-un comunicat de presă, că echipamentele noului Sistem Naţional Integrat de Urmărire a Trasabilităţii Materialelor Lemnoase – SUMAL au fost achiziţionate şi sunt în curs de instalare şi configurare, lansarea versiunii complete fiind preconizată pentru data de 30 iunie 2020.

Conform ministerului de resort, Direcţia Generală Păduri care are în responsabilitate administrarea SUMAL este, în acelaşi timp, implicată activ în implementarea noului sistem informatic – SUMAL 2, în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

În intervalul 2018-2019, MAP a achiziţionat echipamente IT instalate, configurate şi găzduite de STS, precum şi o dronă cu accesorii şi un GPS.

Noul sistem SUMAL are în componenţă 11 module: Super Admin – modulul de administrare al sistemului SUMAL; Garda Forestieră – modulul destinat Gărzilor Forestiere; Agent – destinat operatorilor economici; Amenajare – destinat evidenţierii în format GIS a fondului forestier naţional; Ocol – destinat administratorilor de păduri; Wood Tracking – destinat trasabilităţii masei lemnoase; IWood Tracking – destinat controlului trasabilităţii masei lemnoase; Inspectorul Pădurii (aplicaţie mobilă şi platforma web) – destinat populaţiei în vederea verificării transporturilor materialelor lemnoase; SNEICS – destinat evidenţei centralizate a contravenţiilor silvice; MFR – destinat urmăririi materialelor forestiere de reproducere; DDS – destinat evidenţei centralizate a controalelor conform regulamentului UE 995/2010 Due Diligence.

În ceea ce priveşte data la care acest sistem va deveni funcţional, reprezentanţii conducerilor MAP şi STS au stabilit, în urma şedinţei din 8 iulie 2019, următoarele termene: pe data de 27 septembrie 2019 lansarea în pre-producţie (pentru testarea în condiţii reale de exploatare de către un grup pilot de utilizatori) a versiunii SUMAL 2.1 (module prioritare şi funcţionalităţi de bază); pe 30 decembrie 2019 lansarea în producţie a versiunii SUMAL 2.1 (module prioritare şi funcţionalităţi de bază), iar pe 30 iunie 2020 lansarea în producţie a versiunii SUMAL 2.2 (versiunea completă, incluzând module şi funcţionalităţi complementare).

Termenele propuse de grupul de lucru sunt estimative şi pot suferi modificări în funcţie de complexitatea noilor funcţionalităţi ce vor fi solicitate, subliniază MAP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here