Germania – negocieri dificile pentru un nou guvern

0
19

Iniţial, liderul social-democraților Martin Schulz afirmase că formațiunea sa politică va intra în opoziţie, însă secretarul general al SPD a declarat că partidul a renunţat la opoziţia faţă de ideea intrării la guvernare alături de creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel.

Şi Merkel a semnalat că este pregătită să poarte discuţii cu social-democraţii în vederea formării unui nou guvern, adăgând că îşi doreşte să formeze o coaliţie guvernamentală cât mai curând posibil.

În urmă cu o săptămână, formaţiunea cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată, a eşuat în planul de a forma o coaliţie cu guvernamentală cu Partidul Democraţilor Liberi şi cu formaţiunea Alianţa ’90/Partidul Verzilor.

Numai că discuțiile nu se arată deloc facile și rapide. Negocierile privind formarea unei noi mari coaliții în Germania între creștin-democrații cancelarului Angela Merkel și social-democrați nu vor începe cel mai probabil înainte de noul an, afirmă vicepreședinta partidului lui Merkel.

Julia Kloeckner, vicepreședinta Uniunii Creștin Democrate, a declarat pentru postul public ARD că discuțiile pentru formarea unui guvern nu vor începe la modul serios decât după vacanța de iarnă și că trebuie pus accentul pe ”temeinicie” în detrimentul ”vitezei”.

Partidul Social-Democrat și-a schimbat abia săptămâna trecută decizia de a trece în opoziție, după rezultat slab fără precedent obținut la alegerile legislative din septembrie. Vineri, liderul SPD Martin Schulz s-a declarat ”deschis” față de începerea de negocieri, după ce tratativele dintre conservatorii cancelarului Merkel și două formațiuni mai mici au eșuat, acum 10 zile.

Vicepreședinta CDU a explicat că această schimbare de direcție va trebui discutată la conferința SPD prevăzută peste două săptămâni, ceea ce înseamnă că negocierile de coaliție nu vor putea începe până în 2018.

Partenerii de coaliție ai lui Merkel din ultimii 12 ani nu au câștigat în popularitate prin intrarea la guvernare, iar SPD ezită acum să repete experiența. Martin Schulz s-a angajat să le asigure membrilor formațiunii sale un cuvânt de spus în privința unui eventual acord cu CDU.

Mulți social-democrați sunt pentru un aranjament mai liber, în cadrul căruia SPD să susțină doar un guvern minoritar condus de Merkel sau cel puțin să nu voteze împotriva anumitor măsuri luate de acesta.

Un sondaj realizat pentru RTL și NTV a arătat că 48% dintre membrii SPD susțin un astfel de aranjament, care este însă o formă mai puțin stabilă de guvernare, și numai 36% sunt în favoarea reluării ”marii coaliții”.

LĂSAȚI UN MESAJ