Europarlamentarul Cristian Preda: Sunt foarte îngrijorat de felul în care este pregătită preşedinţia românească a Consiliului UE

0
276

Europarlamentarul Cristian Preda se declară foarte îngrijorat de felul în care este pregătită preşedinţia românească a Consiliului Uniunii Europene, afirmând că este nevoie de găsirea unor persoane competente în domeniu.

„Personal sunt foarte îngrijorat de felul în care este pregătită preşedinţia românească a Consiliului Uniunii Europene, pentru că mi se pare că partidele au abandonat cu totul în mâna diplomaţiei formularea răspunsurilor care vor fi pe agendă. Şi asta e cu atât mai grav cu cât oamenii nu îşi reprezintă ce înseamnă de fapt preşedinţia Consiliului UE. S-a înţeles că asta e o oportunitate pentru a ne bate cu pumnul în piept, pentru a scoate ia în faţă şi pentru a cânta româneşte în toate stabilimentele din Europa. Nu e asta. Este un job tehnic, extrem de complicat, care va presupune prezidarea formaţiunilor Consiliului, care se ocupă de sute de probleme, unde va trebui să încercăm să armonizăm poziţiile statelor membre”, a declarat Cristian Preda, luni, la dezbaterea „Întrebările şi neliniştile Europei”, organizată de Universitatea Bucureşti şi Asociaţia Proiect Europa Unită, la Biblioteca Facultăţii de Litere.

Eurodeputatul român, care a răspuns astfel unei întrebări a şefului Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, referitoare la modul în care ţara noastră este pregătită să răspundă la o serie de nelinişti actuale ale UE, susţine că miniştrii guvernelor care s-au succedat din 2016 şi până în prezent nu ar fi fost prezenţi la reuniunile Consiliului.

„Marea vedetă a politicii româneşti – dl Daea (ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea – n.r.) nu a fost la niciunul dintre consiliile agriculturii. Agricultura este o mare temă de dezbatere acum şi în contextul bugetului şi în contextul analizei noii politici agricole. Domnul Daea va trebui ca de acum în şase luni, dacă rămânem cu acest guvern şi cu acest tip de miniştri, va trebui să meargă să prezideze reuniunile unor oameni care îi sunt necunoscuţi”, a arătat europarlamentarul.

El consideră că „e o urgenţă în acest moment găsirea unor persoane competente, care să poată merge timp de şase luni (…) şi care să poată discuta în mod decent aceste probleme, pentru că sunt chestiuni tehnice care trebuie asumate politic”.

„Nu diplomaţii vor face treaba Guvernului”, a punctat Cristian Preda.

În cadrul dezbaterii, moderată de rectorul UB, Mircea Dumitru, la care au fost prezenţi scriitorul Andrei Pleşu, prof. Liviu Papadima şi Romiţă Iucu, prorectori ai instituţiei, precum şi sociologul Dumitru Sandu, Cristian Preda a amintit cinci mari teme de dezbatere care preocupă în prezent Europa – Brexitul, problematica extinderii UE, Europa cu mai multe viteze, temerile legate de războiul cu Rusia sau Iran şi criza democraţiei.

AGERPRES/(A, AS – autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here