Dorin Chirtoacă rămâne primarul Chişinăului. Referendumul nu poate fi declarat valid din cauza prezenței scăzute la urne

0
13
19 Noiembrie 2017, 12:13
(actualizat 19 Noiembrie 2017, 22:14)

|

Referendum la Chișinău

EMBED VIDEO
LINK CU VIDEO


Embed:

Referendumul a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor (PSRM) şi a fost susţinut de Partidul Comuniştilor şi formaţiunea “Partidul Nostru”.

Partidele de centru şi de dreapta s-au abţinut de la vot, iar unele şi-au îndemnat simpatizanţii să boicoteze scrutinul.

Dorin Chirtoacă se află sub control judiciar și este cercetat penal pentru acte de corupţie în dosarul parcărilor cu plată. Într-un alt dosar, este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu.

ACTUALIZARE Primarul suspendat al Chişinăului le-a mulţumit, în cadrul unei conferințe de presă, cetăţenilor pentru sprijinul acordat la referendumul privind revocarea sa din funcţie. Dorin Chirtoacă a cerut demisiile iniţiatorilor acţiunii electorale, relatează Agerpres.

ACTUALIZARE Urnele s-au închis la ora locală 21.00. Prezenţa la vot a fost de numai 17,53 % în loc de 33 la sută cât este necesar pentru a  valida plebiscitul.

Au votat 110 498 dintre alegătorii înregistraţi în municipiul Chişinău, conform datelor preliminare, potrivit TVR Moldova.

ACTUALIZARE Prezența la urne continuă să fie redusă: peste 17 la sută, la ora 20.00. Cei mai mulți au fost vârstnicii care au venit să-și exprime votul, transmite Ileana Pârgaru de la TVR Moldova.

ACTUALIZARE Puțin peste 15% dintre cetățenii cu drept de vot ai municipiului Chișinău au participat, până la ora 17.00, la referendumul pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă.

În primele ore de votare, s-au prezentat simpatizanții Partidului Socialist, mulţi dintre ei pensionari.

Și politicienii socialiști au vrut să dea un exemplu alegătorilor și au ajuns devreme la secțiile de votare.

Unii locuitori ai Chişinăului au refuzat să meargă la vot și cred că acest referendum este doar o răfuială a politicienilor. Alţii consideră că demiterea lui Chirtoacă nu va schimba situaţia în oraș.

Politicienii liberali au boicotat referendumul.

ACTUALIZARE Până la ora 15.45, prezenţa la vot la referendumul din Chişinău a fost de 13,55 procente. Rata de participare în sectorul Botanica a fost de 17,29%, Buiucani – 13,46%, Centru – 14,11, Ciocana – 12,18% şi Râşcani – 16,00%. Cea mai redusă prezenţă la vot s-a înregistrat în satul Cruzeşti din municipiu, iar cea mai sporită – în oraşul Sângera. Potrivit Consiliului electoral de circumscripţie Chişinău, 1279 de alegători au votat pe lista suplimentară.

ACTUALIZARE Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a cerut pentru vot, la secția la care este arondat, un buletin în limba moldovenească.

  • Reprezentant secţie de votare.”Vă dau un buletin în limba română sau rusă?
  • Igor Dodon:  În limba moldovenească!
  • Reprezentant secţie de votare: Nu avem, doar în limba română.
  • Igor Dodon: De care aveţi!

(w500) Președint

ACTUALIZARE Cei peste 600.000 de alegători sunt așteptați la urne. Alegătorii trebuie să răspundă la întrebarea „Susțineți revocarea din funcție a primarului general, domnul Dorin Chirtoacă?„.

Au fost deschise 307 secții de vot.

Pentru ca referendumul să fie validat, rata de participare trebuie să fie mai mare de 33,3%.

Până la ora 14.00, au votat 71.000 de alegători – o prezență la urne de peste 11%.

Există trei scenarii posibile: fie rata de paricipare va fi mai mică de o tremime, caz în care scrutinul va fi invalidat și Chirtoacă își va păstra funcția, fie rata de participare va fi mai mare de 33,3%, iar Dorin Chirtoacă își va pierde funcția. Există și un al treilea scenariu, când rata de participare va fi mai mare de 33.3%, iar pentru revocarea edilului nu se acumulează numărul suficient de voturi.

În acest caz, Chirtoacă rămâne în funcție, dar nu revine la primărie. Asta pentru că există o decizie a instanței care l-a suspendat din funcție. El figurează în două dosare penale, învinuit de corupție, trafic de influență și de depășirea atribuțiilor de serviciu. În ambele dosare, Dorin Chirtoacă pledează nevinovat.

LĂSAȚI UN MESAJ